Troelstranaald

Herdenkingsnaald ontworpen door H.A. van den Eijnde (1869-1939)

De Troelstranaald is ontworpen door H.A. van den Eijnde (1869-1939). In 2019 is het 150 jaar geleden dat de beeldhouwer H.A. van den Eijnde te Haarlem werd geboren. De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem eren deze beeldhouwer met een tentoonstelling (medio 2019) over zijn werk. Van den Eijnde is vooral bekend geworden als beeldhouwer van Scheepvaarthuis te Amsterdam, maar ook van vele gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfs- en overheidsgebouwen, en van meubelen, serviezen en tekeningen.

In 1920 bouwden drie Schotense woningbouwverenigingen een complex arbeiderswoningen in Haarlem-Noord aan de Kastanjestraat met het Kastanjeplein als kern. Op dat plein werd een herdenkingsnaald opgericht, ontworpen en uitgevoerd door H.A. van den Eijnde met in het midden een rechthoekige vijver die in de jaren zestig helaas werd gedempt. De bakstenen naald is uitgevoerd in bijzondere baksteenverbanden. De vier beelden op de naald stellen voor: het spel, de arbeid, de geestelijke ontwikkeling en het idealisme.

De samenstellers van de tentoonstelling zijn op zoek naar leuke verhalen, foto's en anekdotes over het plein en de naald in het bijzonder. Kent U deze, neem dan svp contact op met Remmert Pels (06 13740235) of rj.pels2@quicknet