Maak mij zelveloos en stil

Spiritueel kunstproject "in de Kloostergangen" in Haarlem

 

Alle leden van de Vereniging Haerlem zijn van harte welkom om tijdens de kunstlijn of later in de maand dit bijzondere kunstproject te ervaren, ook de opening is vrij toegankelijk. 

De Ommegang – spiritueel kunstproject in Haarlem

De Kloostergangen in Haarlem waren ooit onderdeel van een middeleeuws Dominicaans klooster, dat nauw verbonden was met het stadhuis. Die open verbinding tussen kloosterleven en stadsbestuur was uniek in Europa. Spirituele bezinning in het centrum van de stad. Anno 2018 hebben mensen daar weer behoefte aan.

Kunstenaar Simone de Groot en gastcurator Mirjam Hijstek brengen gedurende de maand november de Kloostergangen weer terug naar de oorspronkelijke staat van ommegang en verstilling. Zij doen dat door het kloosterhof en de rondgang te transformeren in een ruimtelijk kunstproject, dat niet alleen tot de verbeelding spreekt, maar alle zintuigen beroert. De bezoeker wordt uitgenodigd op zachte slofjes door de gangen te lopen, al dan niet in (loop)meditatie, er is zachte muziek en geklingel van windorgels en een geurverhaal, verzorgd door geurhistoricus Caro Verbeek.

In samenwerking met het Stadsklooster Haarlem wordt er 's middags thee geschonken door vertegenwoordigers van de diverse religies en levensvisies en is er ruimte voor een gesprek of een 'luisterend oor, zonder oordeel'.

Vanuit de gangen ziet men door de ramen het groene binnenhof, dat van oudsher verwijst naar de bron waaruit vier paradijsstromen ontspringen. Met dit gegeven in het achterhoofd zal Simone de Groot gedurende de maand in de tuin werken aan een langzaam groeiend kunstwerk. De Ommegang is een ruimte- omvattend kunstwerk dat alleen te ervaren is door het te betreden. Iedereen is welkom in deze oase van rust, midden in de hectische stad.

Ook zelveloos en stil worden?

De Kloostergangen zijn geopend tijdens de Kunstlijn op 3 en 4 november van 11 – 17 uur en van 5 t/m 30 november 2018 op werkdagen van 13 – 17 uur.

De opening is op vrijdag 2 november om 16.30 uur door burgemeester Jos Wienen, tevens historicus en theoloog.

De hele maand november is er in de Kloostergangen een programma van lezingen, Tai Chi, Chi Neng en meditatie.

Voor meer informatie zie: https://www.facebook.com/dekloostergangen/ of www.simonedegroot.nl

Kloostergangen | Grote Markt 2 | Haarlem

*) "Maak mij zelveloos en stil" is een citaat uit "Aandachtig liedeken" van G.A. Bredero

Foto:  Niels Watermulder