Damiaatjes klinken bij ingaan van avondklok

In Haarlem klinken nu iedere avond rond het ingaan van de avondklok de welbekende Damiaatjes, die hiermee hun oorspronkelijke functie terug hebben gekregen.  

 

Voor het eerst is de avondklok van kracht. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mag niemand buitenkomen, tenzij daarvoor een geldige reden is. In Haarlem klinken nu iedere avond rond het ingaan van de avondklok de welbekende Damiaatjes, die hiermee hun oorspronkelijke functie terug hebben gekregen. "Het geluid van de klokken heeft iets troostrijks'', vindt raadslid Jasper Drost (GroenLinks)., die het initiatief nam om de klokken te laten luiden.

De Haarlemse Damiaatjes, die elke avond vanuit de toren van de Bavo op de Grote Markt klinken tussen 21.00 uur en 21.30 uur, worden voor het eerst in de geschiedenis op een ander tijdstip geluid. Zij klinken vanaf zaterdag 23 januari van 20.30 uur tot 21.00 als ondersteuning van de avondklok. Vroeger werden de klokjes gebruikt als een signaal voor het sluiten van de stadspoorten. Vanaf 23 januari maken zij dus de Haarlemmers attent op het feit dat iedereen om 21.00 uur binnen moet zijn.

Het idee om de Damiaatjes eerder te laten luiden om de avondklok aan te kondigen is een coproductie van GroenLinks fractieleden Jasper Drost en Ziggy Klazes. De koster van de Grote Kerk en de beiaardier Rienk Donkersloot vonden het onmiddellijk een goed idee en maakten het technisch mogelijk. Het nieuwe tijdstip van de Damiaatjes zal worden teruggedraaid zodra de avondklok niet meer nodig is.

Hier kunt u de Damiaatjes beluisteren.

En hieronder ziet u de Damiaatjes in de boom hangen boven het wapen van Haarlem (klik op de afbeelding voor meer informatie op Wikipedia).

Wapen van Haarlem Plattegrond van Haarlem en gezichten op Haarlem (serietitel), RP-P-1895-A-18790