Nieuwe bestemming spits Johannes de Deo

Na ruim vijftig jaar krijgt het kerkje van het Friese Vinkega weer de vurig gewenste torenspits. De eerste hergebruikte van Nederland. Die komt uit Haarlem, van het afgebroken Sint Johannes de Deoziekenhuis.  

 

Een man uit Haarlem belde haar. "Zou er in jullie kerkje een katholieke begrafenisdienst gehouden kunnen worden?" "Jazeker", antwoordde secretaris Jeannette van Veen van de Stichting Behoud Finkegea. "Dan is die torenspits op de goede plek terechtgekomen", antwoordde de man.

Van Veen vertelt de anekdote aan een lange tafel in de verder kale ruimte van het oude hervormde kerkje van het Friese veendorp (200 inwoners). Dat er al vijftig jaar geen torenspits meer op het godshuis uit 1899 staat, is de Vinkegaasters een doorn in het oog. In 1969 werd die verwijderd omdat de spits in slechte staat was. Geld voor restauratie was er niet. Als vervanging werd er een bakstenen zadeldak op gemetseld. Een stompe toren dus. Maar na een halve eeuw krijgt de kerk zijn vurig gewenste spits terug. En die komt uit Haarlem.

Lees verder in dagblad Trouw

De spits van het voormalige Deo-ziekenhuis in Haarlem op transport naar Vinkega. Foto: United Photos/Toussaint Kluiters
Foto: Lenus van der Broek