De brouwgeschiedenis van Haarlem

In 2020 was het 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten verwierf. Om dat feit te vieren wilde de Historische Werkgroep een tentoonstelling organiseren over de bierbrouwerijgeschiedenis van Haarlem. Deze tentoonstelling zou gepaard gaan met het uitbrengen van een boekje over deze geschiedenis.

Wegens de coronapandemie en de maatregelen die door de regering zijn getroffen, is de tentoonstelling verdaagd naar dit jaar en hopelijk kunnen wij in de tweede helft van dit jaar de tentoonstelling voor het publiek openen.

Het boekje over de brouwgeschiedenis komt eerder. Medio april hopen wij het boekje Brouwgeschiedenis van Haarlem in De Hoofdwacht van de drukker te mogen ontvangen. Alle leden van de Historische Vereniging Haerlem krijgen het boekje aangeboden, mits zij het zelf in De Hoofdwacht komen ophalen. De minder goed ter been zijnde leden zouden een beroep kunnen doen op een medelid om de gang naar De Hoofdwacht voor hen te maken.

Vanaf welke datum het boekje kan worden afgehaald, zal u nog worden medegedeeld. Het bestuur zal nog moeten bedenken op welke manier de uitreiking met de benodigde voorzorg zal kunnen gebeuren.

Om u een voorproefje te geven, hierbij de tekst op de achterkant van de kaft.

Haarlem is een stad waar lekkere bieren worden gebrouwen! Sinds een aantal jaren kennen we de speciale bieren van de Jopen Brouwerij en van Uiltje Brewing Company. Maar dat Haarlem een eeuwenoude historie van voorname brouwerijen heeft, is misschien minder bekend. In dit boekje leest u hoe hier al vanaf de late middeleeuwen bier gebrouwen werd.
Leden van de Historische Werkgroep van de Vereniging Haerlem hebben ter gelegenheid van het feit dat Haarlem 775 jaar geleden stadsrechten verwierf, een expositie over de brouwhistorie ingericht, waarvan dit boekje een mooie begeleiding vormt.
Allerlei aspecten van de rijke brouwerijgeschiedenis: van 'vrouwen die brouwen' tot de macht van de grote brouwers komen aan de orde. Natuurlijk ontbreken de elementen uit het veelzijdige brouwproces niet, zodat de lezers in een handig formaat een compleet beeld krijgen van wat Haarlem in de loop van de eeuwen aan de Nederlandse brouwerijgeschiedenis heeft bijgedragen


Veel leesplezier.

Boudewijn van Os

Voetbalclub RCH zoekt donateurs om monumentale kan...
Uit De Hoofdwacht

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/