Maak je eigen gevelsteen

Dit is één van de leuke reacties vanuit het groepje enthousiaste kinderen en volwassenen die dit jaar hebben meegedaan aan de workshop 'Maak je eigen gevelsteen'.

Hoofdwacht waar de eerste bijeenkomst plaatsvond, rondom bezet.

Willy Mense van de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem heeft ons verteld over het ontstaan van de gevelsteen. Voor even naar buiten gaan om er enkele te gaan bekijken was niet echt animo, iedereen wilde gewoon aan de gang gaan. Een eigen ontwerp maken op een A4tje.

De zusjes Bente en Marije begaven zich meteen op moeilijk terrein: het familiewapen van hun vader en moeders kant. Broer Nathan hield het op een in actie zijnde doelman, daarmee zijn achternaam Schotvanger eer aandoend. Marie Thérèse, leesfanaat, wierp zich op een rij boeken. Poezen waren ook in trek, zelfs een koninklijke kater van Nicole. Een kip broederig op het nest van Ilse en Joke hield zich aan de vergulde hand met garenklos en naald. En zo leefde een ieder zich uit.
De tweede bijeenkomst vond plaats in het Gasthuis van het Haarlems Museum. Dat bleek een toplocatie! Rita van der Wijden, kunstenares, had voor iedereen een kleitegel klaargelegd. De gemaakte tekeningen werden zorgvuldig op de kleitegel overgebracht met gebruik van een satéprikker. Daarna begon het echte werk: het weghalen van overtollige klei. Best een moeilijke klus. Rita en Corrie gaven hier en daar wat aanwijzingen en Marjorie moedigde iedereen aan. Grote bewondering voor de inzet en het geduld om precisiewerk te leveren. Als laatste kleuren met engobe (dunne natte klei met een kleurstof). Dan krijg je al een beetje het resultaat te zien. Daarna breekt een spannende tijd aan, na enkele weken langzaam drogen worden de tegels gebakken. En is het afwachten of alle tegels heelhuids uit de oven komen. Nog even en iedereen zal het eindresultaat kunnen komen bewonderen. De nieuwe gevelstenen worden namelijk ook in het Museum Haarlem tentoongesteld. Helaas zal Rita daar niet bij zijn, zij is inmiddels naar Sri Lanka verhuisd. We wensen haar fijne jaren tegemoet!
Nog even over de locatie: Bezoekers van het museum kwamen spontaan ons werk bezichtigen en reageerden verrast en enthousiast. Met één van hun opmerkingen eindig ik dit verslag van een workshop, die volgend jaar wat velen betreft, herhaald mag worden: 
“Ik reis veel, net terug uit museum in Wenen en nu kom ik tot de ontdekking dat ik dit zo maar in mijn eigen woonomgeving tegenkom. Wat verrassend, het heeft mijn ogen geopend. Ik ga meer letten op de activiteiten in onze eigen musea”.

Laatste fase

De nieuwe gevelstenen hebben ietsje langer moeten drogen dan gedacht, de maand november was namelijk nogal koud... Pas toen ze in een verwarmde kamer kwamen te liggen, stond het sein al snel op veilig om ze naar Keramikos te brengen. Dat moest natuurlijk heel voorzichtig gebeuren, maar beschermd door handdoeken en oude kussensloopjes zijn ze daar goed aangekomen. Helaas was de Skakespeare-steen door een ongelukje bij de maker gebroken, maar zelfs die kon worden meegenomen in het bakproces. Na een week hebben we alles weer opgehaald en naar het Museum Haarlem gebracht. Door de voorbereidingen van de nieuwe Haarlem Sportstad-tentoonstelling moest onze expositie even wachten. Maar sinds donderdag 1 december zijn alle stenen te bekijken in het Gasthuis. We hopen dat ze over een poosje een mooie plaats in het huis van de makers zullen krijgen. Dank nogmaals aan de zussen Van der Wijden: Rita voor haar artistieke en deskundige begeleiding bij het tekenen en maken van de stenen en Laura voor het beschikbaar stellen van de ruimten in het Gasthuis. Gezien het enthousiasme van de makers, is een herhaling volgend jaar beslist te overwegen.

Corrie Versteeg-Moorlag

Waar is de sluitsteen?
Erfgoed Heemschut start petitie tegen bezuiniging

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/