6000 jaar Haarlem
Waar begint de geschiedenis van Haarlem? Bij de stadsrechten die de graaf van Holland verleende in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen?

In Zesduizend jaar Haarlem vertelt stadsarcheoloog Anja van Zalinge over de geschiedenis van de Spaarnestad, maar dan net even anders. De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. In dit boek komen de verhalen daarover aan bod in hun historische context.

 

Bezoek het Archeologisch Museum Haarlem: het leukste museum onder de grond! De toegang is gratis
Wat is een zestiende-eeuwse vlooienvanger en hoe ziet die eruit? Of een puntneuskan, een baardmankruik of snavelschoen? En hoe gaat een archeologische opgraving in zijn werk?
In het Archeologisch Museum Haarlem krijgt iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden, daarop het antwoord. Het museum is de plek waar stadsarcheologie zichtbaar wordt. Archeologische vondsten uit de Haarlemse bodem behoren tot het Haarlems archeologisch erfgoed. Het museum vertelt met die bodemvondsten over de geschiedenis van Haarlem. Lees meer op de website van het Archeologisch Museum Haarlem.

vitrine Archeologisch Museum

Foto: vitrine in het Archeologisch Museum

 

opgraving Wilsonplein Archeologen in Haarlem
Haarlem is een stad met een eeuwenoud verleden dat zo’n zesduizend jaar teruggaat. Naar alle sporen van bewoning doen de archeologen van de gemeente Haarlem onderzoek. Daarnaast beoordelen ze de bouw- en bestemmingsplannen, zien ze toe op het uitgevoerd archeologisch onderzoek en bewaren en beheren de vondsten en gegevens van het archeologisch onderzoek.

Lees meer

Foto: Opgraving Wilsonsplein Haarlem

 

Voor wie meer wil weten over archeologie in Haarlem
Onder onze voeten, gewoon op straat, op plekken waar je het soms helemaal niet verwacht, liggen de sporen van de lange geschiedenis van de stad verborgen. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge vertelt in twee lezingen over de rijke geschiedenis en archeologie van Haarlem. Een lezing is op aanvraag te reserveren.


Archeologische Werkgroep Haarlem
De Archeologische Werkgroep Haarlem (AWH) doet onderzoek naar de resten die de vroegere bewoners van Haarlem in de bodem van de stad hebben achtergelaten. De AWH draagt hiermee actief bij aan de kennis over en de belangstelling voor de geschiedenis van Haarlem en omstreken. Het werkgebied van de AWH omvat de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Zandvoort en Bloemendaal. Lees meer.

cropped banner huis ter kleef

  Foto: Huis ter Kleef

 

Meer archeologie
Huis van Hilde, het archeologiemuseum van de provincie Noord-Holland

Archeologie Online  magazine over archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland en verhalen over opkomst, bloei en ondergang van eeuwenoude beschavingen.

Beerput van Haarlem 

Archeologie op de kaart 

Lees hier het nieuws van het Archeologisch Museum Haarlem.