Muurreliëf uit de Wederopbouwperiode wordt geïntegreerd in nieuwbouw

Jeroen van Spijk – wethouder ruimtelijke ordening en monumenten – heeft in antwoord op het schrijven van de Historische Vereniging Haerlem  d.d. 26 oktober 2015, laten weten dat stedenbouwkundig bureau Quadrat een visie heeft opgesteld met twee scenario’s waarbij het muurreliëf van Levinus Tollenaar  “Ode aan de bakker” wordt geïntegreerd in de toekomstige nieuwbouw op de plaats van de voormalige broodfabriek van Vermaat aan de Paul Krugerkade. In één van deze scenario’s blijft het muurreliëf uit de wederopbouwperiode onderdeel van de openbare ruimte.

Onze suggestie om de structuur en de constructie van de betonbogen van het bedrijfspand terug te laten komen in delen van de nieuwbouw wordt niet overgenomen: een van de redenen is dat het beoogde woningbouwprogramma dit niet mogelijk maakt.

Voorts staat in het schrijven dat er geen gemeentelijke  monumenten meer worden aangewezen. “Via bestemmingsplannen is het mogelijk cultuurhistorische waarden te beschermen. Ook de aanstaande Omgevingswet geeft de gemeente ruimere kansen om een stimulerend beschermingsbeleid te voeren”, aldus de wethouder.    

In de werkgroep Gebouw en Omgeving wordt nog overlegd om er op aan te dringen te kiezen voor de variant waarbij het muurreliëf dat ontworpen is voor de openbare ruimte, ook in de openbare ruimte wordt geïntegreerd.

Klik hier voor de tekst van de brief.

Wederopbouwarchitectuur in Heemstede
Lezingen over Coornhert

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/