Haarlem 770 jaar

Net als in andere jaren konden de groepen 6 van de Haarlemse basisscholen meedoen aan een kleurwedstrijd. De opdracht: teken een nieuw stadswapen. Eveneens traditie is dat de kinderen een poppenkastvoorstelling krijgen in het Stadhuis, alsmede een rondleiding door de Hoofdwacht en naar het Noord-Hollands Archief gaan om de stadsrechten te zien. Maar omdat 2015 een lustrumjaar is, werd er iets extra's bedacht. Michaƫla Bijlsma en Eric Coolen (van Nieuwe Gracht Producties) kregen van de gemeente de opdracht om een Haarlem 770-stripalbum samen te stellen.

Waar is het feest?
In samenwerking met de werkgroep ErfgoedEducatie werd het thema 'Feest' uitgewerkt. De Haarlemse kinderen Jacky en Micky hadden gehoord dat de stad binnenkort haar verjaardag viert, en dat er dus ergens in de stad ook wel een verjaardagsfeestje moest zijn. Maar waar? Ze maken daartoe een hele tocht door de stad, waarbij alle leden van de ErfgoedEducatiegroep (t.w. alle Haarlemse musea, de Grote of St.Bavokerk, het Noord-Hollands Archief, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de Historische Vereniging Haerlem) - dit keer aangevuld met Paviljoen Welgelegen - worden aangedaan. Overal waar ze komen krijgen ze informatie over de feestjes die er wel eens worden gevierd, maar nee, het grote Haarlemse stadsrechtenfeest is er helaas niet. Dat is natuurlijk in het Stadhuis!

Maandag 23 november 
En dus kwamen op maandag 23 november vier schoolklassen (van de Sint Bavoschool en de Vrije School Kennemerland) naar het Stadhuis, waar de vlag al was uitgehangen. In elk van deze klassen viel een prijswinnende tekening. Suzanne Olvers won terecht een eerste prijs met een voor deze tijd toepasselijke nieuwe wapenspreuk 'De wereld is van iedereen'. Maar er waren nog twee prijzen voor Stijn Joling en Veerle Glas en een eervolle vermelding voor Merlijn Fortgens, allemaal voor hun prachtig ingekleurde wapens en nieuw bedachte wapenspreuken.
Om nog eens te benadrukken dat de kinderen altijd welkom zijn in de negen erfgoedinstellingen van de ErfgoedEducatiegroep, zijn er na de prijsuitreiking verrassingstassen uitgedeeld. In een toepasselijke Haarlem-tas van de VVV heeft elke instelling een presentje gedaan. Dit werd door de gemeente nog aangevuld met een oorkonde: elk kind verliet het Stadhuis als erkend 'Haarlemoloog'.

Marjorie Vroom.

Geschiedenis van je huis uitzoeken
Gevelstenenworkshop