Een portret van Koos Tadema

Hier is haar relaas: 

Mevrouw Tadema had een huishoudster/kok, die bij haar boven in een dienstbodenkamer woonde. Deze mevrouw M. (Melia) Ploeg was bevriend met mijn oude tante en met mijn oma, die in de 2e Zuidpolderstraat woonde. Toen Mevrouw Tadema overleed, had mevrouw Ploeg alleen lijfgoed; geen eigen meubelen en serviesgoed. Ze heeft toen genoeg spullen meegekregen om haar huisje in het Hofje van Staats te kunnen inrichten.
Ongeveer in die tijd heeft mijn oma het schilderij van Koos gekregen. Het is een rond portret van 50 cm. doorsnee. Ik logeerde regelmatig bij mijn oma en het portret hing boven het dressoir. Later hing het op haar kamer in Parkzicht.
Toen mijn oma overleed, heeft mijn moeder het gekregen. Het hing daarna jaren in haar huis in Terneuzen en is meegegaan naar verzorgingsflat en verpleeghuis. Na haar overlijden in oktober 2017 is het bij mij gekomen.
Vanaf dat moment ben ik gaan zoeken naar Koos Tadema en J. v.d. Linde jr. die het portret heeft geschilderd.
Intrigerend vond ik inderdaad het jaar van het jonge meisjes portret: 1913. Zij was toen al 33 jaar oud.
Het is wellicht geschilderd van een foto. En misschien ook ter gelegenheid van het 12 1/2 jarig huwelijk. Het zou leuk zijn als er nog foto's van haar zijn, om te zien hoe oud ze op het portret is. Misschien bestaat de foto nog.

door Ida Doorenweerd

​Wij danken mevrouw Doorenweerd hartelijk voor haar gift. In de vereniging gaan al stemmen op, om mettertijd een tentoonstelling over de familie Tadema te houden.

Lees de jaarverslagen!
De Historische Werkgroep

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/