Een Haarlems 'Caprera'?

Een Haarlems 'Caprera'?


Ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen is er in het Haarlemse Prinsenhof gegraven.
Medewerkers van het Bureau Archeologie van de Gemeente en Een Haarlems 'Caprera'? Ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen is er in het Haarlemse Prinsenhof gegraven.

Medewerkers van het Bureau Archeologie van de Gemeente en vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Haarlem hebben op zondag 15 oktober onder stralende weersomstandigheden de schop gepakt bij de Vredestempel. Waar waren zij naar op zoek? De Vredestempel Vorig jaar is de aanzet gegeven tot restauratie van de Vredestempel.

Zie het verslag op deze website, getiteld 'Een nieuwe parel in Oud-Haarlem'.

Na het plaatsen van foto's van de oorspronkelijke muurtekeningen, heeft de Gemeente de verdere restauratie ter hand genomen zodat de 'Parel' er nu weer glanzend bij staat. Het burgercomité dat zich inzet voor het terugbrengen van de volle glorie van de tempel, heeft vervolgens de Gemeente een nieuw voorstel gedaan. Laat onderzoeken waarom deze klassiek ontworpen tempel op twee treden staat, want volgens de klassieke bouwers horen dat er drie te zijn. En als het er inderdaad drie zijn, zou het dan geen idee zijn om het voorplein opnieuw en verlaagd aan te leggen, zodat er een eigen Haarlems openluchttheatertje, een kleinschalig 'Caprera' ontstaat? Dat zou gebruikt kunnen worden door kleine muziek- en toneel- of andere culturele gezelschappen. Voor dit idee is al belangstelling gebleken. Een eerste aanzet werd gegeven door violiste Suzanne Groot, die enkele werken van Telemann speelde en Haya Maëla die hierop een improvisatie danste. De Beek

Bij het graafwerk naar de derde traptrede is men gestuit op een flink stuk overkluizing van de Beek. Nu is al best lang bekend dat de Beek door het Prinsenhof liep. De Beek is het afwateringsbeekje dat in vroeger tijd vanuit de duinen door Haarlem naar het Spaarne stroomde. Ter hoogte van de Damstraat is nog altijd in de kademuur de dichtgemetselde uitgang te zien. En let eens op de speciale tegels die o.a. achter de Vleeshal en op de Oude Groenmarkt zijn aangebracht met daarop de tekst 'Loop van de voormalige Beek'. Ook op andere plekken in de stad is de Beek dichtgemetseld of overkluisd. Naar nu blijkt, is dit eveneens bij de Vredestempel in het Prinsenhof het geval. Gezien het type baksteen moet deze overkluizing uit de 17e eeuw stammen. De resten van de naastgelegen muurtjes die werden gevonden, zijn waarschijnlijk van oudere datum. Dat de tempel precies op deze plek moest komen te staan, was volgens Raimond Dufour – die de aanwezigen een toelichting op het werk en de Vredestempel gaf – begrijpelijk. Achter het Stadhuis bevond zich namelijk de speciale ontvangstruimte voor belangrijke gasten, van daaruit diende de tempel goed zichtbaar te zijn. De archeologen zijn dus nog niet klaar: is de overkluizing aangebracht vanwege de bouw van de Vredestempel of was die er al eerder? En wat zeggen de gevonden scherven en de sporen van een akker uit de prehistorie? Wordt vervolgd!

Een Haarlems 'Caprera'?
Drie-eenheid Geloof, Hoop en Liefde compleet!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/