Dat koor van de Matthäus?

Matthäus Passion van J.S. Bach door COV Haarlem
Philharmonie Haarlem, Grote Zaal
Vrijdag 3 april 2015: 19.30 uur


Als je in de regio Haarlem zegt dat je bij de COV Haarlem zingt, is de reactie meestal: “Dat koor van de Matthaüs?” Hoewel het koor elk jaar in oktober of november een verrassend concert geeft met werken van beroemde componisten, dankt zij haar naamsbekendheid toch vooral aan deze klassieker. Want elk jaar trekken op Goede Vrijdag vele belangstellenden uit de hele regio naar de Grote Zaal van de Philharmonie, om naar het koor te luisteren en te genieten van Bach’s muzikale boodschap.

  
De eerste Matthäus-uitvoering van het koor vond plaats op 21 maart 1929. Er werden gerenommeerde solisten aangetrokken zoals Jacques van Kempen en Willem Ravelli. Het pas verworven Cavaillé Coll-orgel werd bespeeld door Piet Halsema en het begeleidend orkest was het Utrechts Stedelijk Orkest. De kosten werden begroot op f 3.500,00 en de entreekaartjes kostten tussen de 2,40 en 3,60 gulden.
Ondertussen zijn de concertkosten meer dan vertienvoudigd en is de concurrentie in muzikaal Nederland erg groot geworden. Want welk gemengd koor wil immers niet dolgraag een keer deze beroemde compositie uitvoeren? De zangers van de COV Haarlem zijn zich terdege bewust van hun bevoorrechte positie. Zij proberen elk jaar om samen met dirigent Harry Brasser de vertolking te vervolmaken, om op Goede Vrijdag een indrukwekkend concert te kunnen geven.
Ook dit jaar kan het koor zich verheugen op de medewerking van het vertrouwde Holland Symfonie Orkest, leerlingen van de Koorschool Sint Bavo Haarlem en professionele solisten. Sarah Peire (sopraan) Dorien Lievers (alt) Falco van Loon (tenor-evangelist) Mattijs Hoogendijk (tenor-aria’s) Bert van de Wetering (bas-Christus) en Pieter Hendriks (bas-aria’s). Het continuo wordt aangevoerd door organist Matthias Havinga en de viola da gamba wordt bespeeld door Takeshi Sudo. 


De toegangsprijs bedraagt € 31, - inclusief garderobe en pauzedrankje.
U kunt kaarten bestellen via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., via 06-23819956 of bij de Philharmonie, 023-6121212/www.theater-haarlem.nl.
 

Koningsleeuwtje onthuld
Lezing Piet Wackie-Eysten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://haerlem.nl/