De Werkgroep Haarlem Erfgoed & Data

Erfgoed en Data

De werkgroep is een spontane organisatie van bijeenkomsten die zich bezighoudt met het vastleggen van Haarlemse erfgoedinformatie in een openbare databank.

Die spontane organisatie van bijeenkomsten wordt gefaciliteerd door een "Meetup-website'. Meetup is onderdeel van een organisatie genaamd 'WeWork'. Deze organisatie regelt het delen van werkruimtes (vergaderzalen etc.), inclusief werkruimtes op de Website "Meetup'. Je kan via die website een Meetupgroep oprichten met mensen die een gedeelde interesse hebben (Creatief met kurk bijvoorbeeld) en je kan ook via die website bijeenkomsten organiseren.

Menno den Engelse heeft vanuit zijn hobby en werk een Meetup-groep opgericht die zich bezighoudt met het elektronisch vastleggen van Haarlems erfgoed. Boudewijn van Os heeft zich daarbij aangesloten en gaandeweg, op verzoek van Menno, de organisatietaak van Menno overgenomen. De Meetup-groep ontbeerde inbreng van historici en nu hebben ook leden van de Historische Werkgroep zich bij 'Haarlem Erfgoed & Data' aangesloten.

De werkgroep 'Haarlem Erfgoed & Data' beoogt alle Haarlemse erfgoedinformatie op te nemen in Wikidata, de wereldwijd bereikbare gegevensbank die door Wikimedia wordt beheerd. Wikimedia is ook de beheerder van Wikipedia en Wikimedia Commons (beeldmateriaal). Andere erfgoedinstellingen zoals het Noord-Hollands Archief, Museum Haarlem en het Teylers Museum hebben belangstelling getoond,maar aarzelen nog om deel te nemen.