Lezing Zanzibardriehoek

20240115162841-geschiedenistafel20240215
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
donderdag 15 februari 2024 20:00 - 23:00

Lezing Zanzibardriehoek door Martin Bossenbroek

Locatie: De Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1, Haarlem

donderdag 15 februari 2024 20:00-23:00 uur
Niet leden: € 10,-
korting leden HVH

De afgelopen jaren is de belangstelling voor en kennis over de Trans-Atlantische slavenhandel aanzienlijk gegroeid. De slavernijgeschiedenis van het Afrikaanse continent is veel minder algemeen bekend, terwijl de omvang veel groter was dan de Trans-Atlantische slavenhandel alleen.

De auteur Martin Bossenbroek vertelt in zijn boek De Zanzibardriehoek, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2023, over de route naar de oostkust en verder over de Indische Oceaan naar het Midden-Oosten en India. In totaal zijn er van de zesde tot de negentiende eeuw zo’n 27 miljoen Afrikanen slaafgemaakt en weggevoerd.

In De Zanzibardriehoek staat de rol van Groot-Brittannië centraal. In de negentiende eeuw verandert de rol van fel bestrijder van de slavenhandel in “protector”. De slavenmarkt van Zanzibar wordt gesloten. Maar het sultanaat verliest in de loop van 25 jaar de onafhankelijkheid. Het wordt feitelijk een Brits kolonie. En zo gaat het elders in Afrika ook. De individuele Afrikaan wordt bevrijd maar zijn land wordt in bezit genomen. En volgens de Global Slavery Index leven er op dit moment nog zo’n zeven miljoen Afrikanen in een vorm van slavernij.

Martin Bossenbroek is historicus en schrijver. Hij studeerde geschiedenis aan de VU en dramaturgie aan de UvA. Hij promoveerde aan de Universiteit van Leiden, en werkte verder bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteit van Utrecht.

Andere boeken van zijn hand zijn o.a. Fout in de Koude Oorlog, De wraak van Diponegore en De Boerenoorlog, waarvoor hij in 2013 ook al de Libris Geschiedenis Prijs won.

Reserveren via de Societeit Vereeniging

 

 
 

Powered by iCagenda