Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31

Vacatures

gastvrouwenherenDe Historische Vereniging Haerlem zoekt met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

vacature bestuurslidDe Historische Vereniging Haerlem is op zoek naar een historicus of iemand met een passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid van de vereniging tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

vacature ict beheerderDe Historische Vereniging Haerlem zoekt een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Nieuws uit Stichting Geveltekens

 

Leidsevaart

Op 1 juli 2019 was het precies 120 jaar geleden dat er voor het eerst in Nederland een elektrische tram reed, en wel tussen Haarlem en Zandvoort.

 Om dit historisch feit wat bekendheid te geven liet Maarten Poldermans, oud-archivaris, in het huis van zijn dochter op Leidsevaart 349A een gevelsteen inmetselen. Op deze historische plek heeft de remise gestaan van ENET, de Eerste Nederlandsche Elektrische Trammaatschappij, waar de trams werden gestald en onderhouden. ENET is later opgegaan in de NZH en tegenwoordig heet het vervoerbedrijf Connexxion. 

De kleurrijke steen is ontworpen door striptekenaar Alex van Koten en gehakt door Serge van Druten. In het Jaarboek komen wij hier wel uitgebreider op terug.

Gevelreclames

De Stichting is ook betrokken bij de restauratie van twee oude gevelreclames. Met de eerste zijn we al een paar jaar bezig, namelijk die in de Rozenstraat 149-151. Omdat deze reclame alleen bereikbaar is via een steiger langs het spoor, verkeert restauratie nog in de onderhandelingsfase. 

De tweede gevelreclame is aan de Kinderhuisvest 49. De nieuwe eigenaar van dit pand heeft hierover zelf contact met ons gezocht. De stichting zal hulp gaan bieden bij een passende restauratie.

 

 

 

Magdalenahof

Het complex van het Magdalenahof, nu onderdeel van de stichting Leger des Heils, ondergaat komende tijd een grote restauratie. Ook twee van de drie gevelstenen in het van oorsprong vijftiende-eeuwse kloostergebouw zullen worden gerestaureerd en gepolychromeerd. 

Van de derde steen, aan de hofzijde, zullen de letters worden gerestaureerd. Ons lid Peter van Graafeiland is in de geschiedenis van de stenen gedoken en heeft onder meer ontdekt dat de poortsteen 'Het Wapen van Haarlem' ooit samen met de steen 'Het Wapen van Leiden' in één gevel heeft gezeten. 

De laatste steen is thans te bezichtigen aan een muur van de Zwitserse Tuin van kasteel De Keukenhof in Lisse. Peter van Graafeiland zal in het komende jaarboek meer van de geschiedenis van de stenen uit de doeken doen.

En verder

In de laatste Nieuwsbrief schreven wij ook over de galmsteen uit het torentje van de afgebroken Magdalenakapel die opdook in een oude drukkerij van Spaarnestad in Etten-Leur. Inmiddels is daar ook een tweede steen opgedoken. 

We zijn met de gemeente Haarlem in overleg om de twee stenen tijdens de restauratie te laten herplaatsen in een blinde muur van het gebouw.

 

 

Martin Busker

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelstenen Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie