Nu weten oudere Haarlemmers in het algemeen prima de weg in Haarlem en kennen veel straatnamen. Maar ……. Kelderwindkade is toch wel onbekende naam.
In mei juni 2020 hebben de eigenaren station Rijksstraatweg aan de Amsterdamsevaart 274 opgeknapt en ook het tegeltableau gerestaureerd!
Het schoolplein van de Sint Bavoschool in de Reviusstraat in Haarlem-Noord kreeg dit voorjaar een facelift. De kers op de taart was voor velen de muurschildering van Sidney Waerts.
Historische gevelreclames door restaurateurs weer in oude luister hersteld
Op de blinde muur hoek Pieter Kiesstraat 78 en Johan van Vlietstraat
de gaper van drogist Van der Pigge in Haarlem
Vierenveertig jaar na de door velen betreurde sloop is villa De Olifant weer te zien aan de Zijlweg. Een gepoly- chromeerde gevelsteen in het appartementencomplex op de voormalige locatie van het markante woonhuis houdt vanaf nu de herinnering aan de oudgediende levend.
Villa de Olifant werd in1931 gebouwd in opdracht van de familie Droste. Het ontwerp was van architect A.M.J. Sevenhuijsen, die zich liet inspireren door het silhouet van een berg in Tirol, de Rodellaspitze. De Haarlemmers vonden het ontwerp van het Rodella gedoopte woonhuis echter meer weg hebben van een olifant en doopten hem stiekem om. De familie Droste bewoonde de villa van 1931 tot 1973. Omdat de onontkoombaar geachte modernisering van het pand te duur beloofde te gaan worden, besloten de erven Droste in 1973 tot verkoop van het perceel en opstallen over te gaan. Ondanks felle protesten van buurtbewoners en andere Haarlemmers werd de villa in 1974 met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor een appartementencomplex.
Als herinnering aan villa De Olifant is in april 2018 op de hoek Zijlweg-Narcisplantsoen in één van de buitenmuren van het appartementencomplex een gevelsteen genaamd “Villa De Olifant” onthuld.
De gevelsteen is ontworpen en vervaardigd door het Haarlemse kunstenaarsduo Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen ( zie foto), onder auspiciën van de Stichting Nieuwe Gracht Producties. Eric J. Coolen woonde van 1965 tot 1983 aan de Zijlweg, twee huizen verwijderd van de Olifant. Hij was een van de talrijke ooggetuigen van de sloop.
Dit alles is mede tot stand gekomen dankzij steun van Fam. Buddelmeijer/Jumbo Haarlem en Martin Busker van Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem. Speciale dank gaat uit naar het Noord-Hollands Archief voor het ter beschikking stellen van het archiefcafé als tijdelijk gevelsteenatelier, aannemer Bas Goemans voor het plaatsen van de steen en René Ruis voor zijn fotografie van de sloop.
Drie oude gevel ornamenten die in april teruggeplaatst zouden worden, zijn zoek. De SGVH vraagt iedereen om uit te kijken of zij ergens de drie oude gevelornamenten van het gesloopte “Vitae Vesper” zien welke van de bouwplaats van het “Haarlems Geluk” aan de Westerhoutlaan – Wagenweg zijn verdwenen. Het gaat om de ornamenten: de twee pelikanen en één van de twee hoofden, zie de foto. Een van de Pelikanen is reeds teruggebracht!
Deze drie en nog vier andere ornamenten hebben al twee keer een sloop doorstaan. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Lutherse Wees- en Oudeliedenhuis. De stenen zijn gehouwen door de beeldhouwer Tjipke Visser uit Edam. De officiële opening van het gebouw was in 1906. In 1956 is de naam van het gebouw veranderd in Vitae Vesper (levensavond). In 1981 moest het gebouw gesloopt worden. De daarop volgende nieuwbouw in 1982 kreeg dezelfde naam: Vitae Vesper. De oude ornamenten werden in de tuinmuren van de nieuwbouw hergebruikt. Maar ook dit gebouw was geen lang leven beschoren en is na 32 jaar, in 2015 gesloopt.
De SGVH heeft geprobeerd de ornamenten te laten hergebruiken in de nieuwbouw ter plekke. De architect van Bureau Stefanova Architecten wilde de ornamenten helaas niet in de nieuwbouw integreren, maar alleen in een tuinbank in de buitenruimte. In samenspraak met de wijkraad en de Lutherse Kerk heeft Martin Busker de handen op elkaar kunnen krijgen om de ornamenten in de tuinmuur van de Lutherse Kerk aan de Witte Herenstraat te verwerken. De Dutch Housing Company, de projectontwikkelaar van de nieuwbouw heeft zich bereid getoond om de financiële en organisatorische kant voor haar rekening te nemen. In overleg tussen de SGVH en Casper van Boltaringen die de bouwkundige zaken voor de Lutherse Kerk regelt in de Witte Herenstraat zijn er mooie plekken voor de ornamenten uitgezocht.
Feestelijke start van de bouw van de Remisewijk in Haarlem met zandtekenen door Gerrie Hondius. Klik hier voor de video.
Na jarenlange omzwervingen en enorme inspanningen van de SGVH is het uiteindelijk gelukt om de drie-eenheid “Geloof, Hoop & Liefde” weer bij elkaar te krijgen.
De Stichting Geveltekens is op zoek naar de sluitsteen van het voormalig Hofje van de Twaalf Apostelen. Kunt u ons helpen?
Onze erevoorzitter, Bernt Schneiders, reikte op 26 april jl. in zijn rol van burgemeester van Haarlem aan Martin Busker een hoge Koninklijke onderscheiding uit.
In de periode 1968-1986 was Hans 't Mannetje de drijvende kracht achter het restauratieatelier op Uilenburg, waar hij talrijke jonge mensen heeft opgeleid in het stijlzuiver ambachtelijk restaureren van gebeeldhouwde bouwfragmenten
Jeroen van Spijk heeft laten weten dat stedenbouwkundig bureau Quadrat een visie heeft opgesteld met twee scenario’s waarbij het muurreliëf van Levinus Tollenaar “Ode aan de bakker” wordt geïntegreerd in de toekomstige nieuwbouw op de plaats van de voormalige broodfabriek van Vermaat aan de Paul Krugerkade.
De Haarlemse glazenier Schmit realiseerde, naar het ontwerp van Stefan Glerum, enorme glas-in-lood-ramen in Amsterdam.