Gerda Kurtz

een Haarlemse die steeds haar eigen pad volgde

 

Op 8 maart 2020 was het internationale Vrouwendag. Kijken we in de Haarlemse geschiedenis, komen we hier een vrouw tegen, die bij veel Haarlemmers niet meer bekend is, maar die op geheel eigen manier haar stempel gedrukt heeft op de geschiedenis van Haarlem, ook in tijden toen dit niet vanzelfsprekend was. Genoeg reden voor het Noord-Hollands Archief en de Historische Vereniging Haerlem om bij haar verhaal stil te staan.

Wie was Gerda Kurtz (1899-1989); hoe oefende ze als vrouw haar beroep uit van archivaris en historica? Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de Haarlemse geschiedenis, publiceerde hierover en hield lezingen. Zij was voorloper voor de vrouwen op een aantal 'mannendomeinen' in Haarlem. Zij was de eerste vrouwelijke archivaris in Nederland en van 1936 tot en met 1964 gemeentearchivaris van Haarlem. Zij werd als tweede vrouw lid van de Hollandse Maatschappij van Wetenschappen en was 1938 het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Historische Vereniging Haerlem. Ook in de oorlogsjaren wist Gerda Kurtz een bijzondere rol te spelen. Zij werd geëerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was Soroptimist.

Deze lezing was een samenwerking van het Noord-Hollands Archief en de Vereniging Haerlem.

Datum en tijd: zondag, 8 maart 2020, 15.00 uur (inloop met koffie/thee)
Locatie: Janskerk, Jansstraat 40, 2011 RX Haarlem
Kosten: € 4,- per persoon (voor Vrienden van het Noord-Hollands Archief is de lezing gratis)

Ontvangst op het Gemeente Archief in de Janskerk van mevrouw dr. G.H. Kurtz (gemeente archivaris) ter gelegenheid van haar 25-jarig dienstverband. Links de heer de Haan, geheel rechts mevrouw Duyf