Lezing Over Luchtvaartpionier Jan Bach

Categorie
Hoofdwacht eerste étage
Datum
donderdag 14 maart 2019 20:00 - 22:00
Locatie
Hoofdwacht

Lezing door Boudewijn Bach over zijn vader, luchtvaartpionier Jan Bach

Vorig jaar november bracht ‘The Flying Pencil’ in boekvorm de memoires van de Haarlemse piloot-tandarts Jan Bach (1905-1970) uit, aangevuld met een kroniek van de hand van zijn zoon Boudewijn Bach die de memoires daarmee in de huidige tijd plaatst. De boekpresentatie vond heel toepasselijk plaats in Aviodrome in Lelystad in het nagebouwde vooroorlogse stationsgebouw van Schiphol.

Jan Bach had een bijzondere carrière, waarin hij vernieuwende rollen speelde in de Nederlandse luchtvaart. Hij overleefde dertien noodlandingen en was zo flexibel dat hij zijn sporen naliet bij zowel de burgerluchtvaart als bij de marine en de luchtmacht.
Jan's beginjaren als vlieger komen uitvoerig aan bod, maar ook zijn Indië-tijd als Marine-vlieger. Na KLM-vluchten op de Indië-lijn werd 1935 een keerpunt. De oprichting van het weekblad ‘Vliegwereld’ was het startpunt voor een wervelende periode als invlieger bij Koolhoven, importeur van vliegtuigen voor de voorziene oorlog, en als squadroncommandant en verdediger van vliegveld Ypenburg.
Jan studeerde in de oorlog tandheelkunde en wisselde sindsdien regelmatig tussen ‘vliegen & kiezen’. Nieuwe hoogtepunten waren de oprichting van de ‘Rijks Luchtvaart School’ en de benoeming tot generaal-majoor vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht. Een confrontatie met Prins Bernhard over aankoop van de Lockheed Electra door de KLM werd het ‘Waterloo’ van Jan Bach.
Als beeldkroniek volgt de lezing dit opmerkelijke levenspad.

Klik hier om u aan te melden.

Datum: 14 maart, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur, locatie Hoofdwacht, kosten 2,50 voor leden van de Historische Vereniging Haerlem, niet-leden betalen 3,50 euro.

 
 

Alle datums

  • donderdag 14 maart 2019 20:00 - 22:00

Powered by iCagenda