Overwinning voor cultuur

Gepubliceerd: maandag 06 september 2021 11:55
Hits: 590

De Ruïne van Brederode krijgt géén buren. De Raad van State heeft een streep gezet door het bouwplan vlak naast de Noord-Hollandse ruïne

Gemeente Velsen wilde drie, later werden het er twee, villa’s laten bouwen tussen tennispark Brederode en de overblijfselen van het eeuwenoude kasteel. Verschillende partijen, waaronder Erfgoedvereniging Heemschut, Vereniging Natuurmonumenten, Vereniging Behoud Landgoed, Stichting Monumenten Bezit en Stichting Omgeving Ruïne, verenigden zich in de Brederode Coalitie en maakten zich hard voor het schrappen van de plannen.

De partijen van de Brederode Coalitie vroegen de Raad van State het bestemmingsplan en de bijbehorende omgevingsvergunning te vernietigen vanwege tal van zaken die niet klopten. Zo oordeelt de Raad dat de partijen gelijk hebben over het feit dat er onvoldoende rekening is gehouden met het archeologische monument rondom het kasteel. Daarnaast oordeelt de Raad van State dat er geen rekening is gehouden met regels voor de ontwikkeling in gevoelig cultuurlandschap, zoals door de provincie Noord-Holland wel is verplicht.

Piet Paree, bestuurslid van de Ruïne van Brederode is dolgelukkig: “Een overwinning voor de cultuur en de natuur. De belevingswaarde van de Ruïne wordt bepaald door de omgeving waarin de Ruïne ligt. Dat maakt het hier tot een optimale beleving.”

Bekijk hier een video van NH Nieuws.

Brederode santpoort velsen