HVH Facebook

Activiteiten

Podcast 't Sant erover

Bijzondere maquettes vertellen de jonge geschiedenis van Brederode. Hoe rijke kooplieden uit Amsterdam het oude grondgebied van Brederode kozen voor hun buitenplaatsen en hoe de Ruïne van Brederode zelf een veilig onderkomen bood aan Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 

In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijd. Het museum Museon in Den Haag plaatste op twitter foto's van een wel heel bijzondere maquette in hun depot: kasteel Brederode vervaardigd door M. van Dijk tijdens zijn onderduiktijd. Dit was voor de Ruïne van Brederode de aanleiding om op zoek te gaan naar familieleden. Dankzij het artikel in de krant van auteur Guus Hartendorf over 'Velsen bezet en bevrijd' werd de familie van onderduiker M. van Dijk gevonden én de familie van de Joodse onderduikers op de Ruïne. Het pronkstuk komt als bruikleen in de maand oktober naar de Ruïne van Brederode.

De maquette van Kasteel Brederode wordt omringd door een aantal bijzondere maquettes van buitenplaatsen. Naar aanleiding van zijn driedelige boekenserie 'Velsen: Kastelen en Buitenplaatsen', maakte Jan Morren een aantal verdwenen buitenplaatsen zichtbaar als maquettes. Een zeer fijn en kunstig handwerk. Hieraan worden enkele archeologische topvondsten gekoppeld van een drietal buitenplaatsen die nog wel bestaan.

Aangevuld met een legende over een schat en een waargebeurd verhaal over de spectaculaire verplaatsing per ambulance van de zoon van de Joodse onderduikers is het een uitnodiging aan allen om deze tentoonstelling te komen bezoeken van 2 t/m 28 oktober. De Ruïne is Corona-veilig te bezoeken dankzij de uitgezette route en het reserveringssysteem www.ruinevanbrederode.nl. De toegangsprijs bedraagt 6,-. Kinderen van 4 t/m 11 jaar € 5,50. Inclusief reserveringskosten en een leuke kijk-speurtocht voor kinderen. Kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis. Hiervoor hoeft u niet te reserveren.

In oktober vindt voor de zeventiende keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Oost/West inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om vele uiteenlopende – uiteraard coronaproof – activiteiten door heel Nederland én online te organiseren. De hele agenda van de Maand, met 450 activiteiten, staat nu online.

 

 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie