HET SEINWEZEN WINNAAR LIEVEN DE KEY PENNING 2015

De Lieven de Key penning is een prijs die is ingesteld in 2009 door de Gemeente Haarlem op voorstel van de stadsbouwmeester Max van Aerschot. Het thema van 2015 was Monumentenzorg, renovatie en hergebruik.

De vakjury van de Lieven de  Key penning heeft uitgebreid en intens gedebatteerd om uit de vier hoogst genoteerden een keus te maken. Zij heeft als winnaar aangewezen het Seinwezen, een project waarbij hergebruik een belangrijk thema is. “Het project heeft ontzettend veel in zich, in een op zich niet uitzonderlijke gebouw. Synthese van creatieve renovatie, duurzaamheid, nieuwe economie en persoonlijke bevlogenheid”, aldus het juryrapport.


Het Seinwezen, verbouwd op initiatief en naar ontwerp van Baud Schoenmaeckers.

 

Het Seinwezen is niet onbekend bij onze Vereniging:  65 leden hebben een indruk kunnen krijgen van het Seinwezen tijdens de algemene ledenvergadering die op 25 juni 2014 in dit gebouw werd georganiseerd.

 

 

 

De overige drie  van de top vier waren het door Gebouw en Omgeving gekandideerd particuliere woonhuis aan de Bakenessergracht, “een architectonisch ontwerp van hoge kwaliteit, maar wel met een harde confrontatie oud-nieuw” aldus de jury;  het particuliere woonhuis aan de Nieuwe Gracht waar aannemer en HVH-lid Pim van Zalingen bij betrokken was: “een perfecte gedegen restauratie. De bevlogenheid van de aannemer en zijn niet aflatende pleidooien leerwerkplaatsen in de monumentenzorg te creëren hebben indruk gemaakt”. Klik hier voor foto's en beschrijvingen van deze panden.
                                                                                                                                                                                               

Tot slot een flatgebouw uit de jaren zestig met 102 huurwoningen aan de Engelandlaan dat naar een ontwerp van Hans Wagner een metamorfose heeft ondergaan. Een passage uit het juryrapport:
“Hier is voorbeeldig omgegaan met de wederopbouw architectuur. De stedenbouwkundige opzet is daarbij intact gelaten. De weinig monumentale, schrale wederopbouwarchitectuur van het oorspronkelijke ontwerp is als een soort casco getransformeerd in nieuwe woonblokken met een moderne, sterk tot de verbeelding sprekende uitstraling, die een positief effect heeft op de omgeving”.

Oude situatie en een nieuwe situatie


De jury was als volgt samengesteld: Jeroen van Spijk, wethouder en voorzitter, Max van Aerschot, stadsbouwmeester, Frans Willem Lantink, voorzitter Historische Vereniging Haaerlem, Gabriel Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem, Wim de Wagt, architectuurhistoricus en publicist, Mariette Polman, architectuurhistoricus Polman Advies. Secretaris was Hans van der Straaten.

De Publieksprijs
Met bijna een/derde van de stemmen werd de villa Uyt den Bosch aan de Spanjaardslaan, een Rijksmonument, aangewezen als overtuigende winnaar van de Publieksprijs. Met de restauratiewerkzaamheden die 2 ½ jaar duurden heeft de villa veel van zijn oorspronkelijke grandeur teruggekregen. Het Haarlems Dagblad heeft vanaf 2010 het idee van Publieksprijs omarmd door in de krant aan de genomineerden veel aandacht te schenken en oproepen te plaatsen via de website om een stem uit te brengen.
Alle tien genomineerden kregen een door Joost Swarte ontworpen en gesigneerde oorkonde.