LEZING OVER HET VOC-SCHIP 'HAARLEM'

Mede namens het Noord-Hollands archief  nodigen wij u graag uit voor de volgende, bijzondere lezing, die plaatsvindt in het Noord-Hollands Archief. Het VOC-schip 'Haarlem', verslag van een lange zoektocht door Dr. Bruno Werz uit Kaapstad, Zuid-Afrika.
 
Het gaat hier om het wrak van het VOC-schip ‘Haarlem’ dat in 1647 in de Tafelbaai strandde. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de stichting van Kaapstad en droeg bij aan de vorming van de moderne multiculturele en multiraciale Zuid-Afrikaanse samenleving. Daarom heeft deze scheepsramp een grote betekenis.
 
De heer Werz is maritiem archeoloog en historicus en is om bovenstaande reden bijzonder in dit wrak geïnteresseerd. Over de jaren is er veel onderzoek verricht en eind juli komt er een boek van de heer Werz uit over de historische achtergronden van de ‘Haarlem’ bij de University of South Africa Press (Unisa Press). Momenteel is men ook bezig om vergunningen aan te vragen voor proefopgravingen op het strand, in de hoop het wrak te lokaliseren.
 
Over dit project is al uitvoerig bericht in de Zuid-Afrikaanse en Nederlandse media. Onder andere het Haarlems Dagblad van 1 juli 2016, verschillende provinciale kranten op 8 augustus 2016, en de documentaire ‘Goede Hoop’, eerste aflevering van 23 maart 2017 op NPO 2.
 
De heer Werz is CEO van the African Institute for Marine & Underwater Research, Exploration & Education (AIMURE). Voor meer informatie verwijzen we naar de website aimure.org.

De lezing is op dinsdag 3 oktober aanvang om 20.00 uur. U bent welkom vanaf 19.30 uur. Graag aanmelden via de website van het NHA. Entree € 5,-