HAARLEM 767 JAAR

Eigenlijk zou er vaker een aanleiding moeten zijn iets 'Haarlems' te vieren. Dan zou het niet zo moeilijk zijn om de vlag van Haarlem te vinden... Zowel op het Stadhuis als in de Hoofdwacht was het even flink zoeken, maar hij werd gevonden en kon in top. De verlening van stadsrechten door graaf Willem II op 23 november 1245 aan Haarlem kon weer worden herdacht!

Zo'n 130 kinderen van Haarlemse basisscholen hebben vrijdag 23 november de verjaardag van de stad gevierd. In het stadhuis werden drie schoolklassen ontvangen. Deze klassen hadden meegedaan aan een tekenwedstrijd, door het Stadhuis uitgeschreven, met als thema 'Ontwerp een nieuw stadswapen, mèt wapenspreuk'. Na rondleidingen door het Stadhuis, de Hoofdwacht en het Noord-Hollands Archief, waar de stadsrechten stonden opgestald, reikte wethouder Cornelis Mooij de prijzen uit. De eerste prijs ging naar Tijs Jongmans van De Zuidwester, de tweede naar Iwan de Boer van De Wilgenhoek, de derde naar Kenza Noordijk van de Maarten Luther Kingschool en ten slotte was er nog een eervolle vermelding voor Quintijn Jobse van de Dreefschool. Als beloning kregen zij het boek van Bert Sliggers 'De ontdekking van Haarlem'. Met wapenspreuken – zoals 'zo gezegd, zo gedaan', 'met kleuren meer macht' en 'macht moet je goed gebruiken' kunnen de stadsbestuurders ongetwijfeld verder ...

Op de Grote Markt konden twee groepen van de Waddenschool de viering opeen andere manier meemaken. Eerst maakten zij kennis met de geschiedenis van de Hoofdwacht, daarna mochten zij naar de tent, die boven een enorme bak met zand stond opgesteld. In het zand waren 'archeologische' vondsten verstopt. Na de eerste opgraving door Cornelis Mooij, die een echte Haarlemse stenen pijpenkop vond, mochten de kinderen zelf aan de slag. En na een half uurtje graven togen zij naar het Archeologisch Museum om daar te horen wat zij hadden gevonden. Op naar Haarlem 768!